Artikel

Att hjälpa folk i nöd är en skyldighet

Att folk flyr undan krig är inget nytt, men under de senaste veckorna har nöden verkligen kommit in i folks vardagsrum då vi kunnat se hjärtskärande filmer och bilder och kunnat ta del av berättelser om de människor som med livet som insats flytt till Europa. Människor flyr för att ge sina familjer en framtid eller hoppas kunna starta ett nytt liv. Är det konstigt? Nej, så skulle säkert också var och en av oss försöka göra då vi är desperata, är rädda för våra liv och inte ser en framtid.
Fredrik Guseff, direktör för Svenska Bildningsförbundet
08.09.2015 kl. 15:18

Sannfinländarna vill hålla fokus på främlingsfientligheten

Ur Sannfinländarnas synvinkel finns allt att vinna på att fortsätta upprätthålla en diskussion med främlingsfientliga/rasistiska förtecken. Annars flyttar fokus på för dem jobbigare frågor som Greklandsstöd och nedskärningar i basservice.
Fredrik Guseff, direktör för Svenska Bildningsförbundet
27.08.2015 kl. 17:38

Manipulation genom information ett växande problem

Krigets första offer är sanningen sade den amerikanska politikern Hiram Johnson 1917. Frågan är också om det inte är kriget om sanningen som har börjat spela en allt större roll. Särskilt oroande har det förstås nu varit att se hur en organiserad manipulation av sanningen i Ryssland genom den statligt kontrollerade media. Men även genom framförallt sociala media har vi sett att man också i Finland påverkar folks bild av verkligheten på sätt som ställer allt högre krav på befolkningens förmåga att ifrågasätta rubriker och ”artiklar”.
Fredrik Guseff, direktör för Svenska Bildningsförbundet
19.08.2015 kl. 22:03

Morgondagens ledare! Sök nu till Ledarskapsakademins följande program!

Ansökningsomgången pågår till 28.09.2015. Vi söker dig, tvåspråkig och i åldern 25-32 år, som vill utveckla dig till att nå ännu längre som ledare i näringslivet, politiken, det offentliga eller i en organisation – i Finland eller internationellt.
Svenska Bildningsförbundet
18.08.2015 kl. 11:18

Nytt blogginlägg: It's showtime!

Torsdagen den sjätte augusti börjar nedräkningen mot det amerikanska presidentvalet på allvar. Utgångsläget inför den första debatten analyseras i ett blogginlägg av Andreas Elfving.
Svenska Bildningsförbundet
05.08.2015 kl. 23:09

It’s showtime!

USA väljer ny president i november 2016. Av tradition är kampanjerna långa – och för oss som är lagda så – olidligt underhållande och intressanta.
Andreas Elfving, politiskt sakkunnig vid Svenska Bildningsförbundet
05.08.2015 kl. 22:26

Nytt blogginlägg: Hårresande uttalanden inget nytt

Fredrik Guseff analyserar situationen efter det senaste klavertrampet av en sannfinländsk riksdagsledamot.
Svenska Bildningsförbundet
27.07.2015 kl. 16:24

Hårresande uttalanden inget nytt

Vi har hört hårresande uttalanden i riksdagen tidigare, men att någon idealiserar våld hör ändå till ovanligheterna.
Fredrik Guseff, direktör för Svenska Bildningsförbundet
27.07.2015 kl. 16:21

Nytt blogginlägg: SFP har en viktig roll i oppositionen

SFP har i sin nya roll som oppositionsparti en klar nisch som Finlands enda borgerligt-liberala parti. Den nya, konservativa, regeringen kommer säkert att ha ett starkt stöd bland väljarna i inledningsskedet men i takt med att reformerna svider i medborgarnas skinn kan det hända att i varje fall Centerns väljare kommer att bli ledsna.
Svenska Bildningsförbundet
25.07.2015 kl. 08:57

SFP har en viktig roll i oppositionen

SFP har i sin nya roll som oppositionsparti en klar nisch som Finlands enda borgerligt-liberala parti. Den nya, konservativa, regeringen kommer säkert att ha ett starkt stöd bland väljarna i inledningsskedet men i takt med att reformerna svider i medborgarnas skinn kan det hända att i varje fall Centerns väljare kommer att bli ledsna. Centerns och Samlingspartiets väljare kan också i något skede bli obekväma med eftergifterna till Sannfinländarna som kan komma att vara ganska många under perioden.
Fredrik Guseff, direktör för Svenska Bildningsförbundet
25.07.2015 kl. 08:53