Mosul efter ISIS - finska erfarenheter

31 Augusti 2017 kl. 11.30–13.00

Om talare Mariette Hägglund

Mariette Hägglund åkte till Washington DC i februari 2016 för att göra fem månaders Liberal praktik vid tankesmedja Center for Transatlantic Relations. Denna praktik ledde till ett års anställning vid tankesmedjan och till en månads arbetsperiod i Erbil, Irak.

Hägglunds erfarenheter och kontakter som hon fick via CTR, Johns Hopkins vidare ledde till att hon åkte till Irak för att jobba på ett bokprojekt om Irak, ISIS och kurdiska folkomröstningen där hon även är medförfattare för ett kapitel. Hägglund jobbade även med humanitär hjälp med FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) och organisationen Barzani Charity Foundation som tog henne till Mosul i Irak.

Där kunde Hägglund själv kritiskt utvärdera nyheterna man läser i media och hur Trumps strategi att kallt göra flygattacker mot ISIS fungerar i praktiken då flygattacker både är effektiva mot att slå ISIS men även är destruktiva för den civila befolkningen och infrastrukturen. Hur kan man motarbeta ISIS radikala ideologi som är djupt ingrodd i samhället och är en ännu större utmaning än återbyggandet av de förstörda städerna? Hur påverkar den kurdiska folkomröstningen 25 september i år stabiliteten i landet?

Mariette Hägglund har skrivit aktivt för Svenska Bildningsförbundet under hennes tid i Washington DC på våren 2017.

Vänligen anmäl dig senast den 25.8.2017 via länken: https://www.lyyti.fi/reg/Mosul

Ifall du har frågor kan du kontakta Jaan Siitonen, jaan.siitonen@bildningsforbundet.fi , 0415305531Plats
Hörnet, 6. våning
simonsgatan 8 a
00101 Helsingfors